Trygonometria: Rozwiąż równanie
TakeItEasy: sinx −sin2x −sin3x = 0
Więc zrobiłem tak;
−(sin3x −sinx + sin2x) =0
[wzór na różnicę sinusów]
−(2sinx * cos2x + sin2x) = 0
2sinx * cos2x − sin2x = 0
2sinx * cos2x − 2sinx * cosx = 0
2sinx(cos2x − cosx) = 0
x = kπ v cos2x = cosx,
cos2x = cosx
2x = x + 2kπ v 2x = −x + 2kπ
x = 2kπ3 v x = 2kπ
I idąc dalej, końcowa odp. to : x = kπ ; x = 2kπ3 ; x = 2kπ
Książka sugeruje odpowiedzi następujące:
x = 2kπ ; x = π3 + 2kπ3
Jeżeli moje odpowiedzi pokrywają się z tymi, które zostały umieszczone w podręczniku, proszę o
wyjaśnienie mi przekształceń, które doprowadzą mnie do jednakowych wyników.
Z góry dziękuję = )
11 mar 16:01
Benny: A spróbuj rozbić sobie jeszcze to cos2x−cosx
11 mar 16:32
TakeItEasy: cos2x = cosx
2cos2x −1 −cosx = 0
t = cosx
2t2 − t − 1 = 0
Δ = 9
t1 = −12
t2 = 1
cosx = −12
x = 5π6 + 2kπ
V
x = 2kπ
11 mar 16:39
TakeItEasy: Grrrr... różne to od x = π3 + 2kπ3 = c
11 mar 16:40
TakeItEasy: Albo ja kompletnie ślepy : P
11 mar 16:40
Benny: chodziło mi o to żebyś skorzystał ze wzoru cosα − cosβ
11 mar 16:47
TakeItEasy: cos2x − cosx = 0
cos2x*cosx + sin2x * sinx = 0
cos2x * cosx + 2sin2x*cosx = 0
cosx ( cos2x + 2sin2x ) = 0
cosx (1 − 2sin2x + 2sin2x ) = 0
cosx = 0 V 1 = 0 ( sprzeczność )
więc
x = π2 + kπ
11 mar 17:12
Benny: Skąd taki wzór?
11 mar 17:15
TakeItEasy: ****Poprawiony. Tamto uznajmy za nieistniejące
cos 2x − cosx = 0
−2 sin3x2 * sin1x2 = 0
sin3x2 = 0 V sin1x2 = 0
sin3x2 = 0
x = 2kπ3
sin1x2 = 0
x = 2kπ
11 mar 17:24
PW: 2sinx(cos2x − cosx) = 0
− biorę z rozwiązania o 16:01
sinx = 0 lub cos2x = cosx
x =
kπ lub 2x = x + 2nπ lub 2x = − x + 2mπ
x= kπ lub x = 2nπ lub 3x = 2mπ
Druga seria rozwiązań jest podzbiorem pierwszej, zostaje więc
| | 2 | |
x = kπ lub x = |
| mπ, k,m∊C. |
| | 3 | |
Sprawdzenie:
− dla x = kπ lewa strona równania jest równa
sin(kπ) − sin(2kπ) − sin(3kπ) = 0 − 0 − 0 = 0,
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
sin( |
| mπ) − sin( |
| mπ) − sin(3 |
| mπ) = sin( |
| mπ) − sin( |
| mπ) − sin(2mπ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 4 | |
= sin( |
| mπ) − sin( |
| mπ) − 0 |
| | 3 | | 3 | |
− a dlaczego (czy rzeczywiście) jest to zero sprawdź samodzielnie.
11 mar 18:47