trygonomertia
Jeż123: W trójkącie równoramiennym między długością a podstawy i długościami h, H dwóch jego nierównych
wysokości zachodzi związek a2=h*H. Wyznaczyć kosinus kąta przy podstawie trójkąta.
11 mar 14:54
Janek191::

Mamy
b
2 = (0,5 a)
2 + H
2 = 0,25 a
2 + H
2
b =
√ 0,25 a2 + H2
| | 0,5 a | | 0,5 √h*H | |
cos α = |
| = |
| |
| | √0,25 a2 + H2 | | 0,25 h*H +H2 | |
11 mar 15:23
Jeż123: no tak, ale jest jedna kwestia − mam podane odpowiedzi, gdzie nie ma niewiadomych:
a)−1−
√2
c)
√2−1
11 mar 15:33
Janek191::
Odp. c)
bo
−1 −
√2 < − 1
a − 1 ≤ cos x ≤ 1
================
11 mar 15:43
Janek191::
Odp. c
bo cosinus kąta ostrego jest dodatni
oraz cos α < 1 dla kąta ostrego
11 mar 15:45
Jeż123: ok dzięki
11 mar 16:08