Zadanie Optymalizacyjne
fdsf: Witam
Mam problem z zaczęciem , wyprowadzeniem wzoru na poszczegolne boki trojkata , treść jest
następująca:
Na kole o promieniu 4cm opisano trójkąt prostokątny. Wyznacz dlugości boków tego trójkąta,
który ma najmniejsze pole.
11 mar 14:50
Qulka:

a+b=c+2r= c+8
a
2+b
2=c
2
11 mar 14:59
fdsf: i jak mam wyprowadzic wzor na a lub b ? nie mam pojecia
11 mar 15:54
fdsf: ?
11 mar 18:27
fdsf: pomoże ktoś ?!?!
11 mar 21:26
fdsf: :(
11 mar 22:22
Qulka: | | (a+b+c)r | | (2c+2r)r | |
Pole = |
| = |
| = (c+r)r = 4c+16 |
| | 2 | | 2 | |
11 mar 23:51
fdsf: Jeśli mógłbyś mi wyjaśnić co ten wzór na pole nam pomoze jesli i tak mamy wyliczyć b dla a albo
a dla b
12 mar 00:28
Qulka: możesz wyliczyć c..to też bok trójkąta

ale niestety min osiąga dla c = 0
12 mar 00:30
fdsf: a powinno byc
a=8+4√2
b=a
c=8+8√2
12 mar 00:31
Qulka: tradycyjnie równoramienny

można naprawdę odpowiadać w ciemno
12 mar 00:33
Qulka: przerzuć się na kąty może
12 mar 00:35
fdsf: ale chyba trzeba dojść do tego że będzie równoramienny z takimi o to długościami boków , mam
rozumieć że nie za bardzo orientujesz się jak to rozgryźć ?
12 mar 00:35
Qulka: skoro w tym układzie wszystko nam się skraca do zera trzeba zmienić układ
12 mar 00:41
fdsf: gdybyśmy mieli tylko nowe równania
12 mar 00:45
Qulka:
12 mar 00:55
Qulka:
i już mamy tylko α
12 mar 00:57
fdsf: Dalej nie mam pojęcia
12 mar 01:03
Qulka: tgα=u
| | 16(1+u)2•u | | 16(1+u) | |
P= |
| = |
| |
| | u2(1−u2) | | u(1−u) | |
minimum to miejsce zerowe pochodnej
| | 16(u2+2u−1) | |
P'= |
| =0 |
| | u2(1−u)2 | |
u= −1+
√2 lub −1−
√2
dla u=−1+
√2 min więc tgα=
√2−1 stąd α=π/8 zatem 2α=π/4 = 45°
12 mar 01:59