Pochodne cząstkowe
Przemysław: Mam pytanko:
Jeżeli mam policzyć np.
To to by było jakoś:
| | −αy | | z | |
φ( |
| , |
| ) czy jakoś bardziej wykwintnie? Jeżeli inaczej, to jak?  |
| | xα+1 | | yβ | |
11 mar 14:42
J:
a jak wygląda funkcja φ(x,y,z) ?
11 mar 14:49
Przemysław: φ − tak jest zadana. Nie ma wzoru na nią innego − jest dowolna
(podejrzewam, że dowolna różniczkowalna
11 mar 14:50
J:
nie bardzo rozumiem, jak policzyc pochodną funkcji , której sie nie zna
11 mar 14:59
Przemysław: Heh, no nie wiem, takie jest zadanie...
Może starczy gdzieś dać φ' i coś dalej.
11 mar 15:06
Przemysław: No na przykład jakbym miał:
(f(x2))' to by było:
f'(x2)*2x jak rozumiem.
Więc może to moje w ten sposób jakoś można zrobić (z tym, że tutaj jest funkcja 2 zmiennych
itp...)
11 mar 15:17
J:
przykład nienajlepszy ( jedna zmienna)
niech: f(x,y) = x2 + 2y wtedy: f'x = 2x , f'y = 2
11 mar 15:20
Przemysław: No tak, to wiem

Tylko właśnie nie wiem, jak się za to brać w takim bardziej ogólnym przypadku.
11 mar 15:21
Przemysław: Ale dziękuję, że mi pomagasz
11 mar 15:21