układ równań
Marta: Rozwiąż układ równań
11 mar 14:22
11 mar 14:24
Marta: A dalej? chodzi mi o to, że wychodzą dwa wyniki, ale nie wiem na jakiej podstawie odrzucić
ten, który nie pasuje, wyszło mi a=2√3 lub 2√6 po podstawieniu drugi nie pasuje, ale z
założeniami się zgadza O.o
11 mar 15:06
J:
wychodzą cztery wyniki: x = √6 , x = −√6 , x = √3 , x = −√3
11 mar 15:07
Qulka: J: ujemne odrzucamy bo to jakieś długości boków sądząc z tego że to pole trójkąta i Pitagoras
11 mar 15:15
J:
też tak sądzę , dostalismy tylko fragment zadania
11 mar 15:16
Marta: x u Ciebie to h? tak to jest zadanie ze stereometrii, ale mi nie pasuje drugi wynik dodatni po
podstawieniu
12 mar 14:53
J:
tak, x = h
12 mar 14:55
J:
co nie pasuje ?
| | 3√2 | | 9*2 | |
( |
| )2 + (√3)2 = |
| + 3 = 6 + 3 = 9 |
| | √3 | | 3 | |
12 mar 15:00
Marta: no to w takim razie a to 2
√6 i i 2
√3 jeśli podstawimy pod drugie równanie 2
√6 i
√3 to
wychodzi 12=9 i nie pasuje
12 mar 15:01
J:
jak Ty to liczysz ?
jeśli: a = 2
√6 , to: h =
√3
| | (2√6)2 | | 4*6 | |
wtedy: |
| + (√3)2 = |
| + 3 = 9 |
| | 4 | | 4 | |
12 mar 15:16