Jak wykonać równanie?
Pirrt: | | ax−2 | |
Mam F. homograficzną określoną wzorem f(x)= |
| |
| | b+x | |
a=1
b=2
D=R−{−2}
miejscem zerowym jest 1
I muszę wykonać równanie f(x+2)=5
jak to zrobić?
11 mar 13:32
J:
a dlaczego miejscem zerowym jest x = 1 ?
11 mar 13:37
Qulka: wstawić do ułamka zamiast x → x+2
11 mar 13:38
J:
| | (x+2) − 2 | |
f(x+2) = |
| = 5 |
| | 2 + (x+2) | |
11 mar 13:39
Pirrt: | | 1*x+2−2 | | x | |
f(x)= |
| = |
| |
| | x+2+2 | | x+4 | |
O to chodzi?
11 mar 13:41
11 mar 13:43
Pirrt: Czyli tak ma się przedstawiać działanie jak Ty napisałeś, jestem totalna noga z tego więc
cieżko mi to ogarniać.
11 mar 13:57
J:
masz rozwiązać równanie ( a nie wykonać równanie):
założenie: x ≠ −4
| | x | |
f(x+2) = 5 ⇔ |
| = 5 ⇔ x = 5x + 20 ⇔ −4x = 20 ⇔ x = − 5 |
| | x+4 | |
11 mar 14:00