matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Mnożenie ułamków algebraicznych
Kirit:
Wykonaj działanie
1
x
2
−8x+16
x
2
+4x
*
*
2
x
2
−16
x
2
−4x
proszę o pokazanie i pomoc w rozwiązaniu.
11 mar 13:11
Qulka:
1
(x−4)
2
x(x+4)
1
•
•
=
2
(x−4)(x+4)
x(x−4)
2
11 mar 13:13
J:
1) założenia: x
2
− 16 ≠ 0 i x
2
− 4x ≠ 0 2) x
2
− 8x + 16 = (x −4)
2
1
(x−4)
2
*x*(x+4)
1
=
*
=
2
(x+4)*(x−4)*x(x−4)
2
11 mar 13:16