maturalne
kolorowa - poprawa: Wykaz, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b prawdziwa jest nierownosc: a2 + b2 ∊+ 1> a
+ b
11 mar 12:56
PW: | | 1 | | 1 | |
a2 − a = (a − |
| )2 − ( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
b2 − b = (b − |
| )2 − ( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
Po dodaniu stronami otrzymamy równość
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1) a2 + b2 − a − b = (a − |
| )2 + (b − |
| )2 − |
| , |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
skąd
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a2 + b2 − a − b + 1 = (a − |
| )2 + (b − |
| )2 + |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Prawa strona równości jest liczbą dodatnią (jako suma 2 lizb nieujemnych i dodatniej), a więc
wynika stąd, że
a
2 + b
2 − a − b + 1 > 0
a
2 + b
2 + 1 > a + b,
ncw.
Uwaga. Z (1) można wyciągnąć wniosek, że
co jest twierdzeniem "silniejszym" niż podane w treści zadania.
11 mar 13:19
pigor: ..., wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b
prawdziwa jest nierówność:
a2+b2+1 ≥ a+b (sądzę, że tak miało być)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wtedy np. tak :
a2+b2+1 ≥ a+b /* 2 ⇔ a2
2+2b
2+2 ≥ 2a+2b ⇔
⇔ a
2+b
2+a
2−2a+1+ b
2−2b+1 ≥0 ⇔
a2+b2+(a−1)2+(b−1)2 ≥0 i dopisz
odpowiedni komentarz, aby napisać z czystym sumieniem

.c.n.w.
11 mar 14:52
pigor: ... ; a jednak powinna być ostra nierówność , czyli znak >
11 mar 14:58