prawdopodobieństwo
ewapaula: Zmienna losowa X ma rozkład jednostajny z parametrami a,b∈ ℝ, przy czym a<b jeśli jej
dystrybuanta wyraża się wzorem:
Fx(x|a,b)=
0, dla x < 0,
(x−a)/(b−a), dla a ≤ x < b
1, dla x ≥ b
a) Wyznacz gęstość zmiennej losowej X
b) W których punktach dystrybuanta nie jest różniczkowalna?
c) Sporządź wykresy dystrybuanty i gęstości.
d) Przyjmując, że a=−1 oraz b= 3, oblicz prawd., że zmienna losowa X przyjmie wartość ujemną.
11 mar 10:39
Qulka:

a) f(x)=1/(b−a)
b) na łączeniach
c) wyżej
| | 0−(−1) | | 1 | |
d) P(X<0) = F(0) = |
| = |
| |
| | 3−(−1) | | 4 | |
11 mar 12:21
ewapaula: bardzo bym prosila o krok po kroku zeby wytlumaczyc skad się co wzięlo, cchcialabym po prostu
zrozumieć zadanie
12 mar 10:50
Qulka: skoro pole prostokąta ma być =1, a jeden bok =(b−a) to drugi bok =1/(b−a)
na łączeniach prostych nie ma stycznej więc nie jest różniczkowalna
namalować to co napisali
podstawić do wzoru na F
13 mar 01:15