prawdopodobieństwo
ewapaula: Dobrać stałe a,b tak, aby podana funkcja F(x) była dystrybuantą zmiennej losowej X typu
ciągłego
F(X)=
a + 1, dla x < −1,
b(x+1)2, dla −1 ≤x < 1,
1, dla x ≥ 1.
a) Wyznaczyć PDF zmiennej losowej X
Gęstością prawd. (krótko gęstością, ang. probability density function − PDF) zmienna losowa
typu ciągłego, nazywamy funkcję f(x) która występuje pod znakiem całki określającej jej
dystrybuantę
b) Które zdarzenie X< 1/2 czy x>1/2 jest bardziej prawd.?
c) Wyznaczyć funkcję kwantylową oraz kwartyle.
11 mar 10:38
Qulka:

a=−1
b=1/4
a) f(x)= (x+1)/2
b) P(X<1/2) = F(1/2) = 1/16
P(X>1/2) = 1−P(X<1/2) = 1− F(1/2) = 1− 1/16 =15/16
11 mar 13:37
ewapaula: czy moge prosić o bardziej jaśniejsze wyjasnienie, krok po kroku co i jak? bo nic nie rozumiem?
11 mar 18:13
Qulka: a czego nie rozumiesz?
11 mar 23:01
ewapaula: szczerze mowiąc to nic..bardzo bym prosila o krok po kroku zeby wytlumaczyc skad się co wzięlo,
cchcialabym po prostu zrozumieć zadanie
12 mar 10:49
Qulka:
z definicji dystrybuanta się zaczyna od zera więc a+1 = 0 więc a=−1
z definicji dystrybuanta kończy się na 1 więc dla x=1 b(1+1)2=1 stąd b=1/4
PDF to liczysz pochodną z dystrybuanty żeby mieć funkcję którą potem będziesz całkować
b) wstawiasz 1/2 do wzoru dystrybuanty
13 mar 01:19
Qulka: które kwantyle chcesz

Kwantyl rzędu 1/2 to inaczej mediana.
Kwantyle rzędu 1/4, 2/4, 3/4 są inaczej nazywane kwartylami.
Kwantyle rzędu 1/5, 2/5, 3/5, 4/5 to inaczej kwintyle.
Kwantyle rzędu 1/10, 2/10,..., 9/10 to inaczej decyle.
Kwantyle rzędu 1/100, 2/100,..., 99/100 to inaczej percentyle.
13 mar 10:46