prawdopodobieństwo
ewapaula: Spośród 3 dobrych i 2 wadliwych elementów losujemy jednocześnie 3 elementy. Niech X oznacza
liczbę wadliwych elementów, a Y liczbę dobrych elementów wśród wylosowanych.
a) Wyznaczyć PMF oraz CDF zmiennej losowej X
CDF – dystrybuanta zmiennej losowej to funkcja Fx:ℝ → ℝ, określoną dla każdego x∈ ℝ wzorem:
FX(x)=P(X≤x)=ℙ{ω∈Ω:X( ω)≤x}
Dla wektora losowego (X,Y) funkcję FXY określoną dla każdej pary liczb rzeczywistych (x,y) ∈ ℝ
× ℝ, wzorem: ℝ × ℝ ∋ (x,y) ↦ FXY(x,y) = P(X ≤x, Y ≤y ,)
PMF – funkcja prawdopodobieństwa nazywamy funkcję fx:ℝ → [0, 1] taką, że FX(x) = P(X=x)
Funkcję PMF określamy wyłącznie dla x∈X(Ω), tj. dla x1, x2,... podajemy fx(xi) =pi
b) Wyznaczyć PMF oraz CDF zmiennej losowej Y
c) Sprawdzić czy zmienne losowe X i Y są niezależne
11 mar 10:37