Rozwiąż równanie. Trygonometria
Krzysiek: Witam.
Mógłby mi ktoś to rozwiązać? Najlepiej krok po kroku, bo nie wiele z tego kumam.
a) sin5x + sin(x + π/2) = 0
b) sin(3x − π/4) − sin(x − π/4) = 0
11 mar 09:04
5-latek: Moze skorzystaj z ewzorow na sinx +siny i sinx−siny
11 mar 09:09
ICSP: | | π | |
a) sin5x + sin(x + |
| ) = 0 |
| | 2 | |
dalej schematycznie. Drugi przykład jest analogiczny.
11 mar 09:14
Krzysiek: Używałem tych wzorów, ale coś mi nie wychodziło. Co do przerzucenia na drugą stronę potem
wychodzi, że:
6x = −π/2
6x = −π/2 + 2kπ, zatem
x = −π/12 + kπ/3
w odpowiedziach mam, że
x = −π/12 + kπ/3 ⋁ x = 3π/8 + kπ/2
skąd się wzięła ta druga odpowiedz?
11 mar 09:29
ICSP: sinα = sinβ ⇒ α = β + 2kπ v α = π − β + 2kπ
11 mar 09:37
5-latek: czesc ICSP

Ja to rozpisales sin5x ?
Nie chce korzystac z dwumianu Newtona lub z liczb zespolonych (wiem ze mozna
Jak widze skorzystales z tego ze okres sin 2pi . Mozesz to dokladnie rozpisac ? dzieki
11 mar 09:46
J:
Cześć

sin5x nie jest rozpisane , sin(x+π/2) jest przeniesione na prawo
oraz: − sinx = sin(−x) , stąd: sin(−x −π/2)
11 mar 09:52
5-latek: Czesc
J 
Dziekuje CI bardzo za odpowiedz

A jeszcze to
Mam np cos3x to moge zapisac ze to jest cos(2x+x) ?
tak samo np sin4x=sin(3x+x) ?
11 mar 09:57
ICSP: Możesz
11 mar 09:58
J:
dokładnie
11 mar 09:59
5-latek: dziekuje Ci bardzo
11 mar 09:59
5-latek: dziekuje Wam bardzo
11 mar 10:00