Na podstawie definicji podaj wzór na pochodną funkcji f(x) = 3x-5
hs: Na podstawie definicji podaj wzór na pochodną funkcji f(x) = 3x−5
Jak należy zrobić to zadanie ?
10 mar 21:46
hs: @
10 mar 21:49
Qulka: def:
h−>0
więc
| | 3(x+h)−5 −3x+5 | | 3h | |
f' = lim |
| = lim |
| = 3 |
| | h | | h | |
h−>0
10 mar 21:49
hs: Czym jest h ?
10 mar 21:51
hs: I jak to będzie z f(x)=ax+b gdzie a,b − stałe
10 mar 21:54
Qulka: h to przyrost ...możesz używać dowolnej literki albo nawet znaku Δx
tak samo będzie
| | a(x+h)+b − ax−b | | ah | |
lim |
| =lim |
| =a |
| | h | | h | |
10 mar 21:56
hs: Dziękuję.
10 mar 21:59