zadanko
Wojtek.: Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 108 a wysokosc podstawy, krawedz
podstawy i wysokosc granistsosłupa w podanej kolejnosci tworza ciag geometryczny. Oblicz
długosc krawedzi podstawy.
jakaś pomoc by sie przydała
28 lis 19:48
ratatatata: pomagam
28 lis 20:47
ratatatata:
| a√3 | | 144√3 | |
| , a, |
| ciąg geometryczny |
| 2 | | a2 | |
a/(a
√3/2)=144
√3/a
2
a
3=288/a
a
4=288
a=4
√18
28 lis 21:00
Wojtek.: w odpowiedzi mam że a=6...
Mógłbys mi napisac skąd wziełeś to wszystko?
28 lis 22:12