Dla jakich wartości parametru p równanie x^3 -px+p-1=0 ma trzy rozwiązania (p∊R)
Agre: Dla jakich wartości parametru p równanie x3 −px+p−1=0 ma trzy rozwiązania (p∊R)
Jak to rozwiązać?
10 mar 21:17
ICSP: x
3 − px + p − 1 = x
3 − 1 − p(x − 1) = (x −1)(x
2 + x + 1) − p(x − 1) =
= (x−1)(x
2 + x + 1 − p)
Teraz myśl
10 mar 21:18
Agre: Nie rozumiem, jak to przekształcić:
x3 − 1 − p(x−1)= (x−1)(x2+x+1) − p(x−1).
Nie widzę, skąd to się wzięło.
Bo jeśli doprowadzę do tego równania:
(x−1)(x2+x+1−p) to widać, że jest jeden pierwiastek 1, a Δ>0 i znalazłabym parametr
10 mar 21:26
ICSP: x3 − 1 = x3 − 13 = // wzór a3 − b3 // = (x − 1)(x2 + x + 1)
Warunek Δ > 0 nie jest wystarczający.
10 mar 21:30
J:
10 mar 21:31
Agre: Tak, widzę ten wzór teraz, dziękuję

Δ=4p−3 z tego p>
34
W odpowiedzi jest jeszcze, że p≠3, więc zakładam, że dlatego samo założenie z Δ nie wystarcza.
Ale nie wiem, co jeszcze muszę założyć
10 mar 21:40
ICSP: Teraz sprawdź czy dobrze przepisałeś/aś polecenie. Prawdopodobnie brakuje pięcioliterowego
słowa zaczynającego się na r a kończącego na e
10 mar 21:42
J:
a czy równanie w nawiasie może mieć pierwiastek: x = 1 ?
10 mar 21:43
J:
..przez "ó" i "ż"
10 mar 21:44
Agre: Nie, przepisałam tutaj całe zadanie, niczego nie brakuje. Sprawdziłam dwa razy
10 mar 21:45
ICSP: Błąd w treści bądź też w odp. Dla p = 3 dostajesz równanie : x
3 − 3x + 2 = 0 które ma trzy
pierwiastki :
x
1 = 1
x
2 = 1
x
3 = −2
Gdyby w treści było dodatkowo słowo
rózne to wtedy odp z odpowiedzi jest poprawna.
| | 3 | |
Bez słówka różne mamy Δ ≥ 0 ⇒ p ≥ |
| − szukana wartość parametru p |
| | 4 | |
10 mar 21:50
Agre: W tym zbiorze ciągle zdarzają się błędy w treści albo w wynikach. Dziękuję za pomoc
10 mar 21:51