Prawdopodobieństwo
Elcia: Z pojemnika, w którym jest 7 kul białych i 4 kule czarne, losujemy trzy razy po jednej kuli bez
zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania kuli czarnej w trzecim losowaniu.
10 mar 21:01
J:
IΩI = 11*10*9
A = (B,B,C) , (B,C,C} (B,C,B) (C,C,C,)
IAI = 7*6*4 + 7*4*3 + 7*4*6 + 4*3*2
10 mar 21:07
Elcia: a przy tym mnożeniu, gdzie jest (B,C,B) nie powinno być 7*4*3, zamiast 7*4*6? Robiłam to z
drzewka i wszystko się zgadza oprócz tego
10 mar 21:13
Elcia: Tam powinno być (C,B,C), bo czarna kula ma być w III losowaniu, ale dziękuję za pomoc
10 mar 21:15
J:
(B,C,B) − jak wylosujesz pierwszą biała z 7, potem czarną z 4, to zostaje 6 białych
10 mar 21:16
J:
tak

(C,B,C)
10 mar 21:17