matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Objętości brył
JAROSA:
Pudełko z kremem ma kształt półkuli o promieniu a umieszczonej w prostopadłościanie o wymiarach ax2ax2a. Oblicz stosunek objętości pudełka do objętości prostopadłościanu. Wynik zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.
28 lis 19:46
as:
KULA−>
4
3
πr
3
−>
1
2
*
4
3
πa
3
=
2
3
πa
3
PUDEŁKO−> a * 2a * 2a = 4a
3
4a
3
:
2
3
πa
3
=
1
6
π
28 lis 20:44
as:
1
6
* 3,14 = 0,52
28 lis 20:45