matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
RM:
Z punktu P poprowadzono sieczną przecinającą dany okrąg w punktach A, B, a także styczną do okręgu w punkcie C. Wykaż, że trójkąty PCA i PCB są podobne. Oblicz długości odcinków PA i PB jeżeli |PC| = 12 oraz |AB|=10.
10 mar 20:24
Qulka:
x•(x+10)=12
2
x=18 PA=18 PB=28
10 mar 21:42