Asymptoty
Dżepetto 18: Szybkie zadanie
| | ax +3 | | 2 | |
asymptotami wykresu funckji f(x) = |
| są proste o rownaniach x=1 i y=− |
| . Wtedy |
| | bx−6 | | 3 | |
a =? i b=?
Pionowa to liczba to liczba wyrzucona z D w mianowniku ale wychodzi mi b=−9 a to zła odpowiedź.
10 mar 20:22
J:
b = 6 , bo 6x − 6 → ∞ (lub − ∞) , gdy x → 1 ( z prawej lub lewej strony)
10 mar 20:25
Dżepetto 18: pomyliłem pionową z poziomą, błąd poziom low

Dzięki
10 mar 20:35
J:
| a | | 2 | | −2b | | −12 | |
| = − |
| ⇔ a = |
| = |
| = −4 |
| b | | 3 | | 3 | | 3 | |
10 mar 20:36