pomorzecie mi :*
Agnieszka :): pomóżcie mam na jutro

zad 6. Rzucamy 7 razy moneta. Oblicz prawdopodobieństwo ze wyrzucimy co najmniej jednego orla.
zad 7. Rzucamy cztery razy szescienna symetryczna kostka do góry.Oblicz prawdopodobieństwo, ze
za każdym razem wypadly co najmniej 2 oczka.
10 mar 20:18
J:
6) A' − zdarzenie przeciwne = wypadły same reszki
| | 1 | | 6 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | |
10 mar 20:21
Agnieszka :): dzienkuje a moglabym prosic o jakas odpowiedz ?
10 mar 20:27
PW: 6) Siedem razy powtarzamy to samo doświadczenie w identycznych warunkach. Typowy "schemat
| | 1 | |
Bernoullego". Jeżeli p = |
| nazwiemy prawdopodobieństwem sukcesu (wypadnięcia |
| | 2 | |
| | 1 | |
orła w jednym rzucie), a q = |
| prawdopodobieństwem porażki (wypadnięcia orła w |
| | 2 | |
jednym rzucie), to
| | | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A') = | ( |
| )0( |
| )7 = |
| . |
| | | 2 | | 2 | | 27 | |
To głupie, ale pokazałem wzór "tak jak stoi w podręczniku" − może raz trzeba.
| | 1 | |
Odpowiedź: P(A) = 1 − P{A') = 1 − |
| |
| | 27 | |
10 mar 20:50
Agnieszka :): Ale mozesz mi napisac w calosci to bo ja nie wiem gdzie co i jak
10 mar 20:54
J: PW. ... nie mieszałbym tu Bernouliego , ja tylko się pomyliłem w IΩI = 2
7, a nie 7
| | 1 | |
i obydwaj się zgadzamy: P(A) = 1 − |
| |
| | 27 | |
10 mar 21:00
Agnieszka :): 7 ZAD ktos pomoze na ochotnika


?
10 mar 21:21
J:
7) zdarzń elementarnych jest: 6
4
zdarzeń sprzyjających jest 5
4 − waraicje z powtórzeniami zbioru (2,3,4,5,6)
10 mar 21:28
Agnieszka :): ale musze narysowac szescianna kostke
11 mar 10:27
Agnieszka :): mozesz mi jasniej napisac? bo wydaje mi sie ze trzeba tez obliczyc do prawdopodobienstwa
11 mar 10:28
J:
przecież to nie zajęcia z plastyki

czego nie rozumiesz w zad 7 ?
11 mar 10:30
Janek191::
z.7
Rzut jednokrotny kostką
Ω = { 1,2,3,4,5,6} − mamy 6 wyników
I Ω I = 6
Rzut dwukrotny kostką
Ω = { (1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),(2,1) , .... , ( 6,5),(6,6)}
I Ω I = 6
2 = 36
Rzut czterokrotny kostką sześcienną
I Ω I = 6
4
A − zdarzenie losowe −" za każdym razem wypadły co najmniej dwa oczka " ,
czyli mogło wypaść 2 lub 3 lub 4 lub 5 lub 6 oczek
zatem I A I = 5
4
oraz
| | 54 | | 625 | |
P( A ) = |
| = |
| |
| | 64 | | 1296 | |
==========================
11 mar 10:50