Zadanko
BangBang: Maksymalne n∊N, dla którego liczba 2n jest dzielnikiem 20! wynosi:
A. 22
B. 20
C. 18
D.16
Pomoże ktoś? Nie za bardzo wiem, jak się za to zabrać ; /
10 mar 19:14
Mila:
20:2=10
20:22=5
[20:23]=2 [..] oznacza część całkowitą
[20:24]=1
[20:25]=0
10+5+2+1=18
odp. C
10 mar 19:28
BangBang: Dziękuję
10 mar 19:30
BangBang: Jeszcze krótkie pytanie − skąd wiadomo, żeby to na końcu dodać?
10 mar 19:38
Mila:
Może jutro to wyjaśnię, jest trochę pisania, jeśli sam nie wymyślisz , to przypomnij się jutro
wieczorem.
10 mar 23:37