ciag geometryczny
Marcin: Wyrazy nieskończonego ciągu arytmetycznego (AN) spełniają warunki A5−A3=6 i
A8= 26
a)wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągły AN
b) rozwiąż równanie SN−S10=485, gdzie SN i S10 to sumy częściowe ciągu AN
c) wyznacz K dla którego wyrazy AK, AK+4 i A8K w podanej kolejności są trzema
kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
10 mar 18:33
Tadeusz:
a)
a5−a3=6 ⇒ r=3
a8=26 a1+7*3=26 ⇒ a1=5
an=5+(n−1)*3 ⇒ an=3n+2
10 mar 19:14
Tadeusz:
b) dla Ciebie
10 mar 19:15
Tadeusz:
c)
a
k=3k+2
a
k+4=3(k+4)+2=3k+14
a
8k=24k+2
(3k+2)(24k+2)=(3k+14)
2
72k
2+54k+4=9k
2+84k+196
63k
2−30k−192=0
21k
2−10k−64=0
Δ=100+5376
√Δ=74
| | 10−74 | |
k1= |
| − pierwiastek obcy gdyż k≥1 |
| | 42 | |
10 mar 19:51
Marcin: Chyba muszę iść spać, bo cały czas widziałem tam ciąg geometryczny, dopiero patrząc na Twoją
odpowiedź zobaczyłem, co naprawdę jest napisane.
b) Sn−S10=485 ⇒Sn=485+S10
S10=185
Sn=670
n=20 (drugi odrzucamy, bo nie naturalny)
c)
ak,ak+4,a8k c. geo
ak=3k+2, ak+4=3k+14, a8k=24k+2
(3k+14)2=(3k+2)(24k+2)
k=2 (drugi wyniki odrzucamy, bo nie naturalny)
Sprawdzamy i się zgadza.
Tadeusz, pomógłbyś mi z jednym zadaniem z logarytmów?
10 mar 20:06
Marcin: Z:a,b,c?0 a≠1 b≠1 c≠1 ab≠1
| | 2logac | |
Oblicz: |
| |
| | logac+logbc | |
| | logab | |
Dochodzę do postaci: |
| lub logabb2 i nie wiem co dalej, wcześniej nigdzie |
| | logcab | |
mi się nie pojawiło się 'm'.
10 mar 20:23
Tadeusz:
jeśli nie nakręciłem to wychodzi 1−m
10 mar 20:49
Tadeusz:
masz odpowiedź?
10 mar 20:54
Marcin: Niestety nie, za każdym razem dochodzę do logabb2. Mógłbyś powiedzieć jak przekształcałeś
mianownik?
10 mar 21:00
Tadeusz:
Jak wszystko w matematyce ... można różnymi ścieżkami −
10 mar 21:08
Tadeusz:
... to co podałeś jest ok
10 mar 21:12
Marcin: Dobrze, ale jak mam to uzależnić od m?
10 mar 21:13
Tadeusz:
a dodaj teraz
| | a | |
logab |
| +logabb2=logaba−logabb+2logabb=logaba+logabb=1 |
| | b | |
Zatem skoro: m+

=1 ⇒

=1−m
10 mar 21:26
Marcin: Naprawdę ogromne podziękowanie dla Ciebie!
Nie wpadłbym, aby w ten sposób myśleć o obliczeniu m
10 mar 21:41
Tadeusz:
... a można różnie −

Są różne sposoby ... jedynie dokończyłem Twój −
10 mar 21:50