Monotonicznosc funkcji pochodna
lawenderr: | | |x+1| | |
Wyznacz maksymalne przedzialy monotonicznosci funkcji f(x)= |
| |
| | x2−9 | |
Zrobilam dwa przypadki, obliczylam pochodne dla kazdego z nich i dalej delty wychodza mi
ujemne, jakies sprzecznosci wychodza. Pomoze ktos?
PW: Dla x > −1 i x > 3

(dziedzina składa się z 4 kawałków!), czyli dla x > 3
| | x+1 | | x2−9 − (x+1)·2x | | x2−9 − (x+1)·2x | |
( |
| )' = |
| = |
| = |
| | x2−9 | | (x2−9)2 | | (x2−9)2 | |
| | −x2−2x−9 | | x2+2x+9 | |
= |
| = − |
| |
| | (x2−9)2 | | (x2−9)2 | |
−martwi Cię, że Δ < 0, czyli że pochodna jest na całym przedziale ujemna? Cieszyć się trzeba,
bo łatwy stąd wniosek.