Funkcja kwadratowa ciąg dalszy
Paula: 8. Wyznacz współczynnik b i c trójmianu y=x2+bx+c jeśli:
a) trójmian ten ma dwa pierwiastki 2 i −5
c) trójmian ten przyjmuje wartości ujemne tylko dla x∊(−1,4)
d) wykres tego trójmianu jest symetryczny względem prostej x=3 i przecina oś OY w punkcje (0,5)
9. Sprawdź czy równanie ma rozwiązanie.
a)x2−3x+√5= 0
b)x2+4x+3√2=0
10. Rozwiąż równanie.
a) x(2x+1)=0
b) 3x2=6x=0
c) x2−6x+9=0
d) 16x2+8x+1=0
f) x2−3=0
11. Rozwiąż równanie
a) 2x2−3x+1=0
b) (x−4)2=36
c) (2x+1)2=16x2
d) 6x2+4x−2=3x2+3
e) 1/6x2 − 1/2x + 3/2= x2 − 2/3x +4/3
f) 1−6x+9x2=(1−3x)(1+3x)
12. Rozwiąż nierówność.
a) 2x2+x≤0
b) (x=7)2>0
c) x2 − x + 8 >2
d) (3−2x)(3+2x)≥1
e) 3/2x+2≥x2
13. Funkcja f dana jest wzorem f(x)=(x−2)2+1 wyznacz zbiór wartości funkcji g oraz równanie
osi symetrii jej wykresu.
a) g(x)=f(x+1)−1
14. Wykres funkcji f jest symetryczny do wykresu funkcji g względem osi OY. Wyznacz miejsca
zerowe funkcji f.
a) g(x)=2(x−2)2−18
b) g(x)=(3x−1)2−(x+2)2
15. Podaj wzór funkcji, której wykres otrzymano w wyniku przekształcenia paraboli o równaniu
y=(x+1)(x−2) przez:
a) symetrie względem osi OX
b) symetrię względem osi OY
c) symetrię względem początku układu współrzędnych
16. Wyznacz współczynnik b tak, aby podany przedział był zbiorem wartości funkcji
f(x)=x2+bx+1.
a)<−3, ∞)
b)<0,∞)
c)<−8,∞)
17. Wykres funkcji kwadratowej f, do którego nalezą punkty A i B jest symetryczny względem
prostej x=1. Zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej oraz podaj współrzędne wierzchołka
jej wykresu
a) A(−1,0), B(0,6)
b) A(0,0) B(3,6)
10 mar 17:48
Janek191::
Nie za dużo tych zadań ?
10 mar 17:55
Paula: Jeżeli ktoś nic nie umie z funkcji i te zadania mogą mu pomóc zdać to w sumie nie
10 mar 18:21
Janek191::
8 a)
y = x2 + b x + c oraz x1 = 2 x2 = − 5
Z postaci iloczynowej mamy
y = a x2 + b x + c = a*( x − x1)*( x − x2)
ale a = 1
więc
x2 + b x + c = ( x − 2)*( x + 5)
x2 + b x + c = x2 + 5 x − 2 x − 10 = x2 + 3 x − 10
więc
b = 3 oraz c = − 10
================
c) y < 0 dla x ∊ ( − 1, 4)
więc
x1 = − 1 , x2 = 4
zatem
x2 + b x + c = ( x + 1)*( x − 4)
x2 + b x + c = x2 − 4 x + x − 4 = x2 − 3 x − 4
czyli
b = − 3 oraz c = − 4
=================
d)
x = 3 − równanie osi symetrii wykresu, więc p = 3
f(0) = 5
y = x2 + b x + c
czyli z postaci kanonicznej mamy
y = ( x − p)2 + q = x2 + b x + c
p = 3
y = ( x − 3)2 + q
oraz dla x = 0 jest y = 5
5 = ( 0 − 3)2 + q
5 = 9 + q
q = − 4
zatem
y = ( x − 3)2 − 4 = x2 + b x + c
x2 − 6 x + 9 − 4 = x2 + b x + c
x2 − 6 x + 5 = x2 + b x + c
b = − 6 oraz c = 5
================
10 mar 18:45
Janek191::
z.9 Wystarczy policzyć Δ = b2 − 4 a*c
Jeżeli Δ ≥ 0 , to równanie ma rozwiązanie ( rozwiązania )
10 mar 18:46
Paula: Dziękuję bardzo

PS. Tych zadań jest i tak dwa razy więcej i i tak nie dałam wszystkich

(takie wymogi nauczycielskie

)
10 mar 19:08
Janek191::
To są łatwiutkie zadania
10 mar 19:10
Paula: Dla Ciebie/Pana może tak, ale ja jednak jestem bardziej hm umysłem humanistyczno − językowym
10 mar 19:15
Paula: I skoro tak to może byś mi/by mi Pan pomógł z tymi dwoma już tylko

1. Zapisz wzór funkcji g, której wykres otrzymano przez przesunięcie wykresu funkcji:
a) f(x)=1/2x2 o 4 jednostki w prawo
b) f(x)=5x2 o 3 jednostki w górę
c) f(x)=−2x2 o 0,5 jednostki w prawo i 2,5 jednostki w górę
d) f(x)=0,4x2 o 1,5 jednostki w lewo i 0,2 jednostki w dół.
2. Przedstaw wzór funkcji f w postaci kanonicznej. Naszkicuj wykres tej funkcji i odczytaj z
niego jej zbiór wartości.
a)f(x)=x2+8x+16
b)f(x)=x2−4x
c)f(x)=−x2−6x−5
d)f(x)=−2x2+4x−2
10 mar 19:19
Kacper:
Całą książkę przepisałaś?
10 mar 19:38
Janek191::
z.2
a) f(x) = x
2 + 8 x + 16 = ( x + 4)
2 + 0
b) f(x) = x
2 − 4 x = ( x − 2)
2 − 4
c) f(x) = x
2 − 6 x − 5
a = 1 b = − 6 c = − 5
q = f(p) = f(3) = 3
2 − 6*3 − 5 = 9 − 18 − 5 = − 14
f(x) = a*( x − p)
2 + q
f(x) = ( x − 3)
2 − 14
===============
d) f(x) = − 2 x
2 + 4 x − 2
a = − 2 b = 4 c = − 2
q = f(p) = f(1) = − 2*1
2 + 4*1 − 2 = − 2 + 4 − 2 = 0
więc
f(x) = − 2*( x − 1)
2
================
lub od razu
f(x) = −2 x
2 + 4 x − 2 = − 2*( x
2 − 2x + 1) = − 2*( x − 1)
2
10 mar 19:42
Paula: Nie, w książce jest 40 zadań

Janek191 dziękuję
10 mar 19:46