1.W urnie A jest 5 kul bialych i 3 czarne, w urnie B sa 4 kule biale i 6
czarnych.Losujemy po jednej kuli z kazdej urny. Oblicz prawdopodobienstwo, ze wyjmiemy kule w
jednym kolorze. Wynik przedstaw ulamka nieskracalnego.
3. Za zbiory cyfr (1,2,....9) losujemy trzy razy po jednej cyfrze bez zwracania i ukladamy w
kolejnosci losowanie w liczbie tzrycyfrowa. Oblicz prawdopodobienstwo ze w ten sposob ulozymy
liczbe wieksza od 400. Wynik przedstaw w postaci ulamka nieskracalnego.
4. Z cyfr nalezacych do d zbioru (1,2,3,4) ukladamy liczbe czterocyfrowa o roznych cyfrach.
Oblicz prawdopodobienstwo, ze ta liczba jest mniejsza 3000.
Jesli ktos chetny pomoc milo by mi bylo pozdawiam
1. W urnie A jest 5 kul bialych i 3
czarne, w urnie B sa 4 kule biale i 6 czarnych.Losujemy po jednej kuli z kazdej urny. Oblicz
prawdopodobienstwo, ze wyjmiemy kule w jednym kolorze. Wynik przedstaw ulamka nieskracalnego.
| 5 | 4 | 3 | 6 | |||||
P(A) = | * | + | * | = | ||||
| 8 | 10 | 8 | 10 |
| 20 | 18 | 38 | 19 | |||||
= | + | = | = | |||||
| 80 | 80 | 80 | 40 |
| 336 | 2 | |||
P( A) = | = | |||
| 504 | 3 |