parametr p
geometrykz: "wyznacz wszystkie wartości parametru p dla których pierwiastki x1 i x2 równania x2−2x=p(p−14)
spełniają warunek 7x2−4x1=47"
proszę o wskazówki; wychodzą mi brzydkie liczby, zawierające pierwiastki; odpowiedź to −1 v 15.
10 mar 17:35
geometrykz: hmm
10 mar 18:06
Tadeusz:
wychodzą bardzo ładne liczby
10 mar 18:15
geometrykz: proszę o wskazówkę w takim razie; podobno x1+x2 ma dać 2, ale nie bardzo rozumiem dlaczego; z
czego wynika ta zależność.
10 mar 18:17
prosta: sławne wzory Viete'a
10 mar 18:18
geometrykz: a jaśniej? znam wzory Viete'a, ale nie widzę tutaj ich zastosowania.
10 mar 18:21
geometrykz: kurczę, dureń ze mnie. chyba już wszystko jasne.
10 mar 18:21
Tadeusz:
x
w=1
| x1+x2 | |
| =1 ⇒ x1+x2=2 ⇒ x1=2−x2 |
| 2 | |
7x
2−4(2−x
2)=47 x
2=5 x
1=−3
(x+3)(x−5)=x
2−2x−15
p
2−14p−15=0 Δ=16 p
1=.... p
2=....
10 mar 18:23
geometrykz: gotowe

dzięki, wyszło mi tak samo; nie domyśliłem się z tymi wzorami. dzięki jeszcze raz!
10 mar 18:28
Tadeusz: −
10 mar 18:39
jui: Równanie: x2−2x=p(p−14)
Założenie: 7x2−4x1=47
Równania Viete'a dla równań 2 stopnia:
x1+x2=−ba
x1*x2=ca
> Uprośćmy wzory Viete'a na sumę pierwiastków:
−(−2)1=x1+x2
2=x1+x2
x1=2−x2
x2=2−x1
> Wyznaczam wartości pierwiastków spełniające warunek (w oparciu o wzór na sumę pierwiastków):
7x2−4(2−x2)=47 i z tego wynika, że x2=5
7(2−x1)−4x1=47, z tego zaś wynika, iż x1= −3
> Uprośćmy wzory Viete'a na iloczyn pierwiastków:
−p(p−14)1=x1*x2
−p(p−14)=x1*x2
> Wyznaczam wartości parametru p dla równania x2−2x=p(p−14), aby spełniało ono założenie
wykorzystując wzór na iloczyn pierwiastków:
−p(p−14)=−3*5
p2−14p−15=0
(p+1)(p−15)=0, czyli p+1=0 lub p−15=0,
więc wychodzi na to, że p=−1 lub p=15 .
Czy to jest prawidłowe rozwiązanie?
10 mar 18:40
jui: Trochę za późno.
10 mar 18:40
geometrykz: Prawidłowo.
10 mar 19:25