lokaty ciągi
dominika: Ktoś zaczął palić papierosy po ukończeniu 18 lat od tej pory na papierosy wydawał średnio po
80zł miesięcznie. Jeśli roczny wydatek na papierosy wypłacałby do banku w przeddzień kolejnej
rocznicy urodzin, to jaką sumą dysponowałby w 60tą rocznicę urodzin? Załóż, że oprocentowanie
w banku jest stałe i wynosi 8% w skali roku, kapitalizacja odsetek następuje raz na rok. Pomiń
podatek od dochodów kapitałowych.
Odpowiedz : 292073,78zl
| | P% | |
Prosze o pomoc! Probowalam ze wzoru K0=Kp(1+ |
| )n*m |
| | n | |
Ale nje wyszlo
nata: Treść jest niezbyt precyzyjna, bo powinni podać, że przed 19− tką wpłacił pierwsze 960 zł.
Pierwsza kapitalizacja przed 20−tką, więc 41 kapitalizacji (60−19=41)
Z powyższego wzoru nie możesz skorzystać, bo dotyczy on jednorazowej wpłaty, która jest później
kapitalizowana, a my wpłacamy pieniążki każdego roku.
Przed 19. wpłacamy 12*80 zł= 960 zł
przed 20. wpł. 960 zł + skapitalizowane to co mieliśmy, czyli 960*1,08
przed 21. wpł. 960 zł + skapitalizowane z zeszłego roku 960*1,08 + skapitalizowane sprzed 2 lat
960*1,08
2
przed 22. wpł. 960 zł +960*1,08 + 960*1,08
2 +960*1,08
3
......... i.t.d.
przed 60. wpł. 960 zł + 960*1,08 + 960*1,08
2 + ...... + 960*1,08
41 (bo 41 kapitalizacje)
Stąd 960 ( 1+1,08+1,08
2+1,08
3+.......+1,08
41)
w nawiasie mamy sumę ciągu geometrycznego a
1=1, q=1,08, n=42
960*S
42 = 292073,78 zł