Funkcje kwadratowe. Potrzebne na jutro plissss :)
Paula: 1. Zapisz wzór funkcji g, której wykres otrzymano przez przesunięcie wykresu funkcji:
a) f(x)=1/2x2 o 4 jednostki w prawo
b) f(x)=5x2 o 3 jednostki w górę
c) f(x)=−2x2 o 0,5 jednostki w prawo i 2,5 jednostki w górę
d) f(x)=0,4x2 o 1,5 jednostki w lewo i 0,2 jednostki w dół.
2. Przedstaw wzór funkcji f w postaci kanonicznej. Naszkicuj wykres tej funkcji i odczytaj z
niego jej zbiór wartości.
a)f(x)=x2+8x+16
b)f(x)=x2−4x
c)f(x)=−x2−6x−5
d)f(x)=−2x2+4x−2
3. Wykresem funkcji f(x)=x2+bx+c jest parabola o wierzchołku w punkcje W. Wyznacz
współczynniki b i c oraz podaj zbiór wartości funkcji f
a)W(0,0)
b)W(−1,0)
c)W(0,−1)
d)W(−1,4)
e)W(4,1)
f)W(−1,−1)
4. Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f.
a)f(x)=x2+4{2x}−2
b)f(x)=−10x2+200x+3000
5. Wyznacz miejsca zerowe funkcji f i zapisz jej wzór w postaci iloczynowej (o ile jest to
możliwe). Naszkicuj wykres funkcji f i odczytaj z niego dla jakich argumentów przyjmuje ona
wartości dodatnie, a dla jakich ujemne.
a)f(x)=x2+2x−24
b)f(x)=−x2+3x+4
c)f(x)=x2−6x+9
d)f(x)=−2x2+4x−2
6. Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, wiedząc, że jej wykresem jest parabola o wierzchołku
W(1,2) oraz:
a) jednym z miejsc zerowych jest 0
b) należy do niej punkt A (3,4)
7. Dana jest funkcja f(x)=x2+5x+c. Wyznacz współczynnik c jeśli:
a) do wykresu funkcji f należy punkt P(−2,1)
b) funkcja f ma dokładnie jedno miejsce zerowe
c)najmniejsza wartość funkcji f jest równa −5/4.
10 mar 17:24
Janek191::

z.1
a) f(x) = 0,5 x
2
g(x) = 0,5*( x − 4)
2
10 mar 19:19
Janek191::

Rysunek do b)
b) f(x) = 5 x
2
g(x) = 5 x
2 + 3
============
c)
f(x) = − 2 x
2
g(x) = = 2*( x − 0,5)
2 + 2,5
====================
d)
f(x) = 0,4 x
2
g(x) = 0,4*( x + 1,5)
2 − 0,2
====================
10 mar 19:25
Paula: Dziękuję
10 mar 19:26
Paula: I jak coś to resztę mam jakoś znalazłam w necie
10 mar 19:27
Janek191::
W c) zgubiłem minusa
g(x) = − 2*( x − 0,5)2 + 2,5
10 mar 19:27
Paula: Ogólnie to prośba.... Nie dałoby się zrobić jeszcze tych zadań? Bo podejrzewam, że je to w
pierwszej kolejności da na tym sprawdzianie

10. Rozwiąż równanie.
a) x(2x+1)=0
b) 3x2=6x=0
c) x2−6x+9=0
d) 16x2+8x+1=0
f) x2−3=0
11. Rozwiąż równanie
a) 2x2−3x+1=0
b) (x−4)2=36
c) (2x+1)2=16x2
d) 6x2+4x−2=3x2+3
e) 1/6x2 − 1/2x + 3/2= x2 − 2/3x +4/3
f) 1−6x+9x2=(1−3x)(1+3x)
12. Rozwiąż nierówność.
a) 2x2+x≤0
b) (x=7)2>0
c) x2 − x + 8 >2
d) (3−2x)(3+2x)≥1
e) 3/2x+2≥x2
PS. Jak coś to i tak wszystkich przykłądów nie dałam
10 mar 19:28
Kacper:
Wszystko da? Zapewne jakaś poprawa semestru... i się robić nie chce...
10 mar 19:37
Paula: Nieee... da jeden przykład z jednego zadania

Na poprawę semestru za wcześnie i daj Boże żeby
do niej nie doszło... Gdybym umiała to na tej stronie by mnie nie było z pewnością
10 mar 19:42