matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje wymierne - brak pomysłów
smieszek:
http://screenshu.com/static/uploads/temporary/zf/xq/ne/f1w83x.jpg
przyklad b rozwiazany, jedynie potrzebuje wskazowki jak zrobic a
3x + 3x
zrobilem z tego
, ale i tak nie wychodzi, ma ktos pomysl?
x
2
−4
10 mar 17:12
smieszek:
10 mar 19:14
smieszek:
bump
10 mar 21:08
smieszek:
:(
10 mar 22:44
Qulka:
A
B
A(x+2)
B(x−2)
6x
a)
+
=
+
=
x−2
x+2
(x−2)(x+2)
(x−2)(x+2)
(x−2)(x+2)
więc A+B=6 A−B=0 A=3 B=3
3
3
zatem wynik to
+
x−2
x+2
10 mar 22:52
smieszek:
♥ ♥ ♥
10 mar 22:58