ciągi zadania tekstowe
dominika: Wydajność pracy brygady budowlanej systematycznie malała miedzy lipcem a grudniem (tzn. wartość
produkcjii tworzyła malejący ciąg arytmetyczny ) . wydajność pracy w grudniu była o 26 2/3 %
mniejsza niż w lipcu. wartość półrocznej produkcjii wynosi 390000zł. oblicz wartość produkcjii
w lipcu i w grudniu
Prosze o pomoc

10 mar 17:11
dominika: Halo?
10 mar 17:23
dominika: Czy bylby kros w stanie?
10 mar 17:32
Janek191::
| | 2 | | 8 | | 11 | |
a1 = x a6 = x − 26 |
| % x = x − |
| x = |
| x |
| | 3 | | 30 | | 15 | |
| | 11 | | 33 | | 78 | |
W = 0,5*{ x + |
| x}*6 = 3 x + |
| x = |
| x = 390 000 |
| | 15 | | 15 | | 15 | |
| | 15 | |
x = 390 000* |
| = 75 000 |
| | 78 | |
Odp. Wartość produkcji w lipcu to 75 000 zł, a w grudniu 55 000 zł.
10 mar 17:42
dominika: Czy moglbys wyjasnic to W krok po kroku?
10 mar 17:48
Janek191::
a
1 = x − wartość produkcji w lipcu
| | 2 | |
a6 = x − 26 |
| % x − wartość produkcji w grudniu |
| | 3 | |
W − suma produkcji w sześciu miesiącach czyli suma tego ciągu arytmetycznego
Korzystamy z wzoru na sumę ciągu arytmetycznego
| | a1 + a6 | |
W = 0,5( a1 + an)*n lub W = |
| *n |
| | 2 | |
10 mar 17:53
dominika: Super Dziekuje


!
10 mar 17:56