aa
Hugo: dziwna calka

pomozcie moim sposobem
delta = 0 wiec robimy metodą A , B, C...
| A | | B | | 3x+1 | |
| + |
| = |
| przemnazamy |
| x+1 | | x+1 | | x2+2x+1 | |
A(x+1) + B(x+1) = 3x+1
A + B = 3
A + B = 1
−,−

metodą podstawiania sie da to zrobic a tu czo

?!
10 mar 15:34
J:
| | 3 | |
3x+1 = |
| (2x + 2) − 2 [ i masz w liczniku pochodną mianownika ] |
| | 2 | |
10 mar 15:37
jakubs: a może tak ?
| | x+1−23 | | dx | | dx | |
3∫ |
| dx = 3∫ |
| − 2∫ |
| |
| | (x+1)2 | | x+1 | | (x+1)2 | |
10 mar 15:38
Qulka: bo nie takie ułamki wziąłeś
trzeba
10 mar 15:43
jakubs: Soory nie doczytałem, złe ułamki masz, przy B w mianowniku (x+1)2, wtedy otrzymasz A=3 i B=−2
10 mar 15:44
Hugo: jak to ;−; preciez
10 mar 16:31
Hugo: (x+1)(x+1) = x
2 + 2x + 1
i to rozbijamy na dwa ułamki
| A | | B | | 3x+1 | |
| oraz |
| a to sie równa |
| |
| x+1 | | x+1 | | x2+2x+1 | |
myle sie ;−;?
10 mar 16:32
Hugo: jak mialem np
(x+1)(x+2)
to bylo ze
10 mar 16:33
bezendu:
Tak.
10 mar 16:41
Hugo: :(( ok dz
10 mar 16:43
10 mar 16:45
bezendu:
Teraz Java
10 mar 16:46
Hugo:


bezendu zawsze na 110%
10 mar 16:51
Qulka: Hugo..jak masz dwa różne to tak, ale dwa jednakowe nie musisz przez siebie wymnażać żeby mieć
wspólny mianownik..dlatego wtedy używa się takich jak zapisano wyżej
10 mar 21:45