qqq
qaz: Suma długości przekątnych równoległoboku jest równa 8. Wyznacz jaką najmniejszą wartość
może mieć suma kwadratów długości wszystkich boków równoległoboku.
jakieś wskazówki?
10 mar 14:53
Janek191::

Mamy 2 x + 2 y = 8 ⇒ x + y = 4 ⇒ y = 4 − x
więc
2 a
2 + 2 b
2 = 2*( x
2 + y
2 − 2xy*cos α + x
2 + y
2 − 2xy cos (180
o− α)=
= 2*( 2 x
2 + 2 y
2 − 2 x y cos α + 2 x y cos α ) = 4 x
2 + 4 y
2 =
= 4 x
2 + 4*( 4 − x)
2 = 4 x
2 + 4*( 16 − 8 x + x
2) = 4 x
2 + 64 − 32 x + 4 x
2
więc
s(x) = 8 x
2 − 32 x + 64
q = s
min = 8*2
2 − 32*2 + 64 = 32 − 64 + 64 = 32
Odp. 32
========
10 mar 16:04
Janek191::
Wtedy równoległobok jest kwadratem.
10 mar 16:07