wszystko w jednym ;c
Bewa: Witam będę ogromnie wdzięczny za pomoc w tych zadaniach kompletna ściana ... ;c
1)rozwiąż równanie x2−9 / x+3 = 1−x
2) uzasadnij że funkcja kwadratowa f(x) = 2x2−39+277 nie ma miejsc zerowych
3) w trapezie ABCD, w którym AB II CD przedłużono ramiona AD I BC tak, aby przecięły się w
punkcie E. Wiadomo, że IADI =8 CM ICDI=2CM , a pole powstałego 3kąta DCE jest równe 2cm 2
Oblicz pole trapezu ABCD.
4) W czworokącie foremnym, którego krawędź ma długość a, kąt a jest kątem nachylenia krawędzi
bocznej do płaszczyzny podstawy. Oblicz wartość wyrażenia cos2(90 stopni − alfa) − cos 2
alfa.
5) Punkty A=(−2,−4) B=(8,1) C=(4,4) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD
(niebędącego równoległobokiem) o podstawie AB oraz CD
a) wyznacz równanie prostej, która jest osią symetrii tego trapezu
b) oblicz współrzędne punktu będącego środkiem podstawy CD
10 mar 14:47
J:
| | (x+3)(x−3) | |
1) założenie: x ≠ − 3 ... ⇔ |
| = 1 − x ⇔ x − 3 = 1 − x ⇔ 2x = 4 ⇔ x = 2 |
| | x+3 | |
10 mar 14:48
J:
2) ponieważ : −39 + 277 > 0
10 mar 14:52
Bewa: x2 mi wyszło 2 a x1 −3 w tym 1 nie wiem tylko czy to dobrze obliczyłem
x2−9=−x2−2x+3
x2−9+x2+2x−3=0
2x2+2x−12=0
x2+x−6=0
delta wyszła 25 czyli
pierwiastek z 5
X1 = −3
x2 = 2
to jest dobrze zrobione xd ?
10 mar 15:01
Bewa: wiesz to są zadania maturalne więc to w 2 ugryzłem tak ale nie wiem co dalej :
delta = (39)2−4*2*277
delta = 318−8−277
juz widac że delta będzie na − ale to dalej jest za mało udowodnione ;c
10 mar 15:03
Bewa: tam jest 3 do 18 jak cos ^
10 mar 15:04
J:
1) masz zrobione
2) po co Δ ? , a jesli sie upierasz , to licz porządnie
10 mar 15:10
Bewa: co do 2 to po rozbiciu wychodzi
318−23*321 i teraz jak na tacy widać że delta jest mniejsza od 0. eh ..
10 mar 15:26
J:
nie wiem skąd masz tą tacę ... − 39 + 321 ⇔ 321 > 39 ⇔
321 − 39 > 0 widać bez tacy
10 mar 15:30
Bewa: ale i tak delta jest na minusie dlatego nie ma miejsc zerowych
10 mar 15:46