wzór Bayesa
Agnieszka: Z dwóch kostek jedna jest symetryczna, a dla drugiej prawdopodobieństwo otrzymania 6 jest równe
1/5. Rzucono dwukrotnie losowo wybraną kostką i wypadły dwie 6. Oblicz prawdopodobieństwo
tego, że rzucano kostką niesymetryczną.
Wynik 36/61
Zadania pojawia się w rozdziale tłumaczącym wzór Bayesa. Nie rozumiem, w jaki sposób mogłabym
zastosować ten wzór w tym zadaniu. Moja logika podpowiada mi, że to po prostu 1/2 * 1/5 * 1/5.
Mam generalnie problemy z tym działem, dlatego proszę o wyrozumiałość, jeżeli przedstawiony
problem jest idiotyczny.
10 mar 14:45
Mila:
| | 12*125 | |
P(6,6)= |
| = |
| | 12*136+12*125 | |
| | 1 | | 25 | | 36 | | 1 | | 900 | | 36 | |
= |
| :( |
| + |
| )= |
| * |
| = |
| |
| | 25 | | 900 | | 900 | | 25 | | 61 | | 61 | |
W liczniku prawd. wypadły 2 szóstki i rzucano kostką niesymetryczną.
W mianowniku prawd. wypadły 2 szóstki i rzucano kostką symetryczną lub kostką niesymetryczną.
10 mar 21:30
PW: Nie jest idiotyczny. Standardowy, ale sprawiający kłopoty.
B
1 − zdarzenia "losowanie rzetelną kostką"
B
2 − "losowanie fałszowaną kostką"
A − wylosowano dwie szóstki".
W treści zadania zaszyfrowano informacje:
Uznaje się, że odczytanie tych informacji z treści zadania odbywa się "w głowie" − dla
odgadnięcia prawdopodobieństw warunkowych rozwiązujemy w pamięci dwa proste zadania.
Zgodnie z tw. Bayesa
| | 1 | 1 | | 1 | 1 | | 61 | |
P(A) = |
|
| + |
|
| = |
| . |
| | 2 | 36 | | 2 | 25 | | 1800 | |
W zadaniu postawiono pytanie:
− jakie jest prawdopodobieństwo warunkowe
P(B
2|A),
które nieodmiennie sprawia kłopoty, ale pomyśl − może obliczysz samodzielnie
10 mar 21:40
PW: Znowu piszę wiersze i nie zdążyłem
10 mar 21:43
Mila:
10 mar 21:46
Mila:
Agnieszka nie zauważa naszej pracy.
10 mar 23:33