m
pati: dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o wysokości ściany bocznej której długość wynosi 12
sciana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni oblicz objętość bryły
10 mar 14:11
===:

... pomyśl ... to proste −
10 mar 14:26
pati: Obliczylam wysokość ale nie wiem jak obliczyc a
10 mar 14:35
10 mar 14:39
pati: Wysokość ostrosłupa wyszlo mi 6 √3
10 mar 14:39
===:
Znasz położenie spodka wysokości
Dzieli on wysokość podstawy ostrosłupa w stosunku

?
Z tego policzysz a −
10 mar 14:40
Qulka: 6 bo cos 60°=1/2
10 mar 14:40
pati: Z sin60 stopni=H12
10 mar 14:42
Qulka: a z cos obliczysz ten mały zielony kawałek
10 mar 14:42
===:
cizby

−
10 mar 14:43
pati: AhA już wiem bardzo dziękuję
10 mar 14:44
pati: A wysokość ostrosłupa wyszla mi dobrze?
10 mar 14:50
pati: A=9 √3 ?
10 mar 15:06
Qulka: wysokość tak , a = 12√3
10 mar 15:17