qqq
qaz: Wyznacz pole trójkąta ograniczonego styczną do paraboli y = 4 − x
2 w punkcie x
0 = 1
i osiami układu współrzędnych.
więc liczę sobie elegancko y
0
y = 4 − (1)
2 = 3
następnie pochodna
y' = −2x
y = −2x + b
3 = −2 + b
b = 5
i mam
y = −2x + 5
i nie wiem za bardzo jak wyznaczyć długości boków
10 mar 14:02
J:
znajdź punkty przecięcia z osiami: OX i OY
10 mar 14:04
qaz: y = 0
0 = −2x + 5
x = 2,5
x = 0
y = 0 + 5
y = 5
czyli pole 5*2,5 * 1/2 = 6,25
?
10 mar 14:10
J:
wychodzi na to ,że tak
10 mar 14:11
qaz: dzięki
10 mar 14:13