Kąt rozwarty
Kasia: Kąt α jest kątem rozwartym i tgα= − 125
Wyznacz sinα, cosα ?...
jak rozwiązać tego typu zadanko?... nie rozumiem tego...
Jak obliczać kąty rozwarte...
10 mar 14:01
Janek191::
więc
x = − 5 i y = 12
r
2 = x
2 + y
2 = 25 + 144 = 169
r =
√169 = 13
10 mar 14:15
asia: Nie rozumiem można jakoś inaczej to rozwiązać ...w ogóle nie rozumiem dlaczego zmieniają się
znaki np −5 a 12 jest na +
10 mar 15:34
Janek191::
Patrz na rysunek

y > 0 więc y = 12
x < 0 więc x = − 5
| | y | | 12 | | 12 | |
tg α = |
| = |
| = − |
| |
| | x | | − 5 | | 5 | |
10 mar 15:42