rachunek różniczkowy
Amanda: Klasę lepkości pewnego oleju silnikowego określa się według wzoru:
L(t)=−t3−3t2+25t+75
Oblicz i wynik podaj z dokładnością do 1:
c) temperaturę, przy której lepkość jest największa?
10 mar 13:37
J:
L'(t) = −3t2 −6t + 25 ... i znajdź maksimum
10 mar 13:41
Janek191::
L' ( t) = − 3 t
2 − 6 t + 25 = 0
Δ = 36 − 4*(−3)*25 = 36 + 300 = 336 = 16*21
√Δ = 4
√21
| | 6 − 4√21 | | 2 | |
t = |
| = − 1 + |
| √21 ≈ 2 |
| | − 6 | | 3 | |
10 mar 13:47
Lola: i co dalej?
Policzyć L(2)?
10 mar 13:51
Qulka: masz podać tylko temperaturę to w zadanej dokładności wynosi 2
10 mar 13:54
Lola: w odpowiedzi jest 206 stopni C
10 mar 14:02
Qulka: to może podaj całe zadanie
10 mar 14:08
Lola: Klasę lepkości pewnego oleju silnikowego określa się według wzoru:
L(t)=−t3−3t2+25t+75
Oblicz i wynik podaj z dokładnością do 1:
a) klasę lepkości oleju w temperaturze 100 stopni C
b) temperaturę, gdy klasa lepkości oleju jest równa 75
c) temperaturę, przy której lepkość jest największa
10 mar 14:23
Qulka: to jeszcze jakaś zależność lepkości od klasy lepkości
10 mar 14:29
J: a czy L(t) podaje zależnośc , gdy t jest w stopniach C ?
10 mar 14:34
Lola: nwm chyba tak
10 mar 14:44
Qulka: a masz odpowiedzi do a i b?
10 mar 14:45
Lola: tak
w
a) L(1)=96
b) O stopni C lub 372 stopni C
10 mar 14:48
Qulka: no to t jest w setkach °C
więc −1+2/3√21 = 2,055050 = 205,5°C =206°C
10 mar 14:51
Lola: dzięki

a powiedz mi dlaczego akurat tak
ja liczyłam z wierzchołka, tak nas pani uczyła
a ty normalnie dwa msc zerowe i jedno odrzucone bo ujemne tak?
10 mar 14:56
Qulka: bo to miejsca zerowe pochodnej L'(t) ... czyli wierzchołki w funkcji L(t)
jedno miejsce zerowe to było max a drugie min
10 mar 14:59
Lola: ok dzięki
10 mar 15:03