kombinacje
Lola: Na ile sposobów można wybrać dwie osoby: przewodniczącego i skarbnika z klasy liczącej 26
uczniów?
10 mar 13:24
10 mar 13:29
Jacek: | | | |
No właśnie zależy co znaczy sposób, bo jeżeli nie liczy się kolejność to | =26*25/2 |
| | |
10 mar 15:18
J:
a dlaczego dzielisz przez 2 ?
| | | |
wybieramy dowoną parę z 26 (A,B) i para ta zamienia sie rolami (B,A) = | *2 = 26*25 |
| | |
10 mar 15:22
Jacek: Zależy jak rozumieć treść zadania, ja przyjąłem że nie przywiązujemy znaczenia kto zostanie kim
− coś jak
1502 , ale teraz przychylam się do Twojego punktu widzenia.
10 mar 16:05