Bardzo proszę o pomoc......;)
Kasia021: Prosta o równaniu f(x)= −3x+1, prosta do niej symetryczna względem osi y oraz oś x ograniczają
w układzie współrzędnych trójkąt ABC. Oblicz obwód i pole tego trójkąta.
W odpowiedzi jest: L= 2/3 ( √10 + 1 ) P=1/3
10 mar 12:52
J:
Odpowiedzi prawidłowe.
| | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
a = |
| i h = 1 , zatem pole P = |
| *a*h = |
| * |
| *1 = |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
O = |
| + 2*x , gdzie x = √12 (1/3)2 |
| | 3 | |
10 mar 12:58
zorba:
| | 1 | | 10 | | √10 | |
|AC|=BC|=√1+ |
| )2=√ |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
L= |AB|+2|AC|= ..........
10 mar 13:02