ograniczoność ciągu
wioletkaaa1995: sprawdzić czy ciąg an=(1+1n)n jest ograniczony z góry
10 mar 12:39
J:
a co jest granicą tego ciągu ?
10 mar 12:51
wioletkaaa1995: e
10 mar 12:56
5-latek: Tak samo jak jeden chlopak u mnie w pracy nie powie do mnie Krzysiek tylko e
10 mar 12:59
J:
zatem jest ograniczony z góry przez liczbę e
10 mar 12:59
5-latek: Sam tez z tego skorzystam
10 mar 13:01
wioletkaaa1995: ale jak to udowodnić tak formalnie
10 mar 13:01
WueR:
| | | 1 | | 1 | |
Mozna wykorzystac rozwiniecie dwumianowe oraz fakt, ze |
| ≤ |
| (dla |
| | nk | | 2k−1 | |
n,k naturalnych).
10 mar 13:06
wioletkaaa1995: i tak nic z tego nie wiem

mogę prosić o przedstawienie dowodu krok po kroku?
10 mar 13:09
5-latek: Wiolu moze poczytaj ksiazke Tajemnice liczby e i inne sekterty matematyki Bogdan Miś
10 mar 13:09
wioletkaaa1995: dzięki za radę
10 mar 13:12
Janek191::
Patrz: Kazimierz Kuratowski " Rachunek różniczkowy i całkowy" Tom 22 BM
s. 33 − 35
10 mar 13:15
5-latek: Janek . Mam ja . Jak wroce z pracy wieczorem to zobacze
10 mar 13:16
Janek191::
Wioletkaaa1995
Poszukaj w : Pliki kuratowski − chomikarnia.net
10 mar 13:22
wioletkaaa1995: dziękuję bardzo

poradziłam sobie
10 mar 13:41
wioletkaaa1995:
10 mar 13:42
zombi:
| | 1 | | n(n−1) | | n(n−1)(n−2) | |
an = (1+ |
| )n = 1 + 1 + |
| + |
| + ... |
| | n | | 2!n2 | | 3!n3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
≤ 1 + 1 + |
| + |
| + ... + |
| |
| | 2! | | 3! | | n! | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
≤ 1 + 1 + |
| + |
| + ... + |
| |
| | 2 | | 22 | | 2n | |
| | 1 | | 1−(1/2)n | |
= 2 + |
| * |
| = 2 + (1−(1/2)n) < 3 |
| | 2 | | 1−(1/2) | |
10 mar 13:58