rachunek prawdopodobieństwa
Matma: Matma: Ze zbioru liczb dwucyfrowych losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
A) wylosowana liczba jest podzieelna przez 2 i 5
B)wylosowana liczba jest podzielna przez 2 lub przez 6
C)wylosowana liczba jest podzielna przez 10 lub przez 15
D)wylosowana liczba jest podzielna przez 15 i nie jest podzieelna przez 20
10 mar 11:43
Janek191::
Np. a)
I Ω I = 90
I A I = 90 : 2 + 90 : 5 − 90 : 10 = 45 + 18 − 9 = 54
więc
10 mar 11:49
J:
a) ma byc podzielna przez 2
i 5
10 mar 11:51
Janek191::
Poprawka − zrobiłem dla 2 lub 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
I Ω I = 90
I A I = 90 : 10 = 9
================
10 mar 11:52
J:
D)
A = {15,30,45,75,90}
10 mar 11:55
Matma: Dziękuję!
10 mar 11:56