poproszę o rozwiązanie z dokładnymi obliczeniami
aligator: Zadania, na których szczególnie mi zależy:
1. Ile warte są akcje, jeżeli spodziewana wartość dywidendy to 150 zł, oczekiwana stopa zwrotu
to 17%, ROE wynosi 10%, a spółka wypłaca 60 % zysku w postaci dywidend.
2. Jaki jest efektywny koszt kredytu zaciągniętego w PLN, jeżeli jego nominalne oprocentowanie
wynosi 20%, a stawka podatku dochodowego w Polsce wynosi 19%? Bank wymaga utrzymania salda
kompensacyjnego w wysokości 10% wartości kredytu.
3. Oblicz WACC. Wartość kapitału własnego wynosi 0,6 mln, kapitału obcego 1,2 mln. Efektywny
koszt kapitału obcego wynosi 8,5%, a koszt kapitału własnego 12%. Jaki jest efektywny koszt
kredytu?
4. Oblicz zdyskontowany okres zwrotu z inwestycji, która wymaga 1 mln nakładów początkowych. Po
roku przyniesie 0,5 mln, po 2 latach 0,6 mln, a po 3 latach 1 mln. WACC dla tej inwestycji to
10%.
5. Oblicz wartość całego przedsiębiorstwa i jego akcji:
• Prognozowane przepływy FCFF: rok I – 1 mln, II rok – 2 mln, III rok – 1,5 mln,
• WACC jest stały i wynosi 10 %,
• Przedsiębiorstwo wyemitowało 10 tys. akcji,
• Stan gotówki w kasie to 0,3 mln,
• Prognozowany wzrost przepływów po okresie prognozy to 5%,
• Dług o wartości 0,8 mln.
Pozostałe zadania:
1. Oblicz YTM obligacji o rocznym terminie wykupu, oprocentowaniu 10%, wartości nominalnej 1000
PLN i wartości bieżącej 1050 zł.
2. Dwuletnia obligacje o kuponie 5% i wartości nominalnej 1000 PLN jest obecnie warta 850 PLN.
Czy kupiłbyś ją, jeżeli według Ciebie odpowiednia stopa procentowa wynosi 15%?
3. Ile warte są akcje, jeżeli ostatnia wypłacona dywidenda miała wartość 50 PLN, oczekiwana
stopa zwrotu to 15%, a dywidenda ma rosnąć o 3% rocznie?
4. Dysponujesz kwotą 2000 PLN i rozważasz następujące inwestycje:
Inwestycja 1. Obligacje o cenie 500 PLN, wartości nominalnej 600 PLN, kuponie 5% i trzyletnim
terminie wykupu.
Inwestycja 2. Akcje o cenie 50 PLN, spodziewane dywidendzie o wartości 5, 6, 6 PLN, odpowiednio
w kolejnych latach i spodziewanej cenie po 3 latach równej 54 PLN.
Którą inwestycję wybierasz i dlaczego?
5. Jeżeli wymagana stopa zwrotu z akcji wynosi 17%, stopa wypłaty dywidendy (DPR) 32% i
oczekiwana stopa wzrostu dywidendy wynosi 9%. Określ jaka jest wartość wskaźnika cena do zysku
(cena akcji do zysku przypadającego na akcję).
6.
7.
8. Inwestor szacuje dodatkową premię za ryzyko polityczne inwestycji w Polsce na 10% (w
stosunku do inwestycji w Niemczech).
Wiedząc, że prognozowana stopa inflacji w Niemczech wynosi 1,5%, a w Polsce 4,5% oraz że
oprocentowanie niemieckich obligacji wynosi 4%, oszacuj koszt kapitału własnego dla
niemieckiego inwestora inwestującego w Polsce.
Inwestycja dotyczy branży transportowej (Beta = 1,2), a oczekiwana stopa zwrotu z WIG to 24%.
9. Na podstawie poniższych danych oblicz średnioważony koszt kapitału przedsiębiorstwa „X”:
− kredyt bankowy (oprocentowany na 12% w skali roku): 160.000 zł
− aktualna cena jednej akcji firmy: 14 zł
− oczekuje się wypłat stałej dywidendy 3,2 zł na 1 akcję
− wartość kapitału własnego: 320.000 zł –
− stawka podatku dochodowego = 19%
Przedsiębiorstwo generuje zysk na działalności operacyjnej większy od kwoty odsetek od kredytu
10.
11.
12.
13. Firma XXX rozważa budowę biurowca. Kupno działki pod biurowiec to koszt 1 mln PLN. Budowa
potrwa rok i 6 miesięcy. W pierwszym roku nakłady wyniosą 0,8 mln PLN, w drugim 1,2 mln.
Przychody uzyskiwane z najmu wyniosą 0,3 mln w drugim roku i 0,6 mln rocznie przez kolejne 3
lata. Po 3 latach funkcjonowania obiektu zostanie on sprzedany za 2,5 mln PLN.
Jaki jest okres zwrotu z inwestycji?
Jaki jest zdyskontowany okres zwrotu z inwestycji (dla WACC = 10%)?
Oblicz NPV jeżeli WACC jest równy10%
Oblicz NPV jeżeli WACC jest równy 20%
Oblicz IRR
14. Projekt inwestycyjny o nakładzie pierwotnym (nakład ponoszony na „starcie” inwestycji – w
okresie 0) równym 10 000 PLN przyniesie 3 000 PLN po roku, 4 000 po dwóch latach, 4 000 PLN po
trzech latach i 2 000 po czterech. Jaki jest okres zwrotu z tej inwestycji? WACC wynosi 5%.
15. Jak obliczyć IRR znając wartości graniczne?
Oblicz IRR wiedząc, że znajduje się ona w przedziale 40% − 60%, NPV dla k=40% wynosi 12,25, a
dla k=60% jest równe −10,16.
16. Oblicz FCFE i FCFF
17. Oblicz wartość akcji przedsiębiorstwa z zadania 1 na dzień 31.12.2014 wiedząc, że:
Koszt kapitału własnego wynosi 12%
Efektywny koszt długu to 8%
Przedsiębiorstwo jest finansowane w 95% kapitałem własnym i w 5% długiem
Prognozowana stopa wzrostu po okresie prognozy to 0%
Wartość gotówki w bilansie to 10
Przedsiębiorstwo wyemitowało 1000 akcji
18. Ile warte są akcje spółki X jeżeli:
19. Jaka jest wartość przedsiębiorstwa (EV), jeżeli:
20. Jaka jest wartość akcji przedsiębiorstwa, jeżeli:
21. W firmie X koszty stałe są równe F = 200.000 PLN rocznie.
Cena sprzedaży wynosi p= 25 PLN.
Jednostkowe koszty zmienne są równe v = 15 PLN/szt.
Firma X ponosi koszty odsetek w wysokości I = 20.000 PLN. Stopa podatku dochodowego jest równa
19%. Liczba akcji N = 10.000 szt.
(1) Oblicz wielkość dźwigni finansowej (DFL) w sytuacji, gdy zysk operacyjny wzrośnie z 300.000
(tj. dla sprzedaży w wysokości 50.000 szt.) do 400.000 PLN (tj. dla sprzedaży w wysokości
60.000 szt.).
10 mar 11:02
Odpowiedzi na debilne pytania: a czemu pominąłeś punkty 10 −12 czyżby były ściśle tajne ?
11 mar 13:10
PW: Tak, dotyczą zapewne przedsiębiorstw sektora obronności.
11 mar 13:31