proszę o rozwiązanie
Michał: Wyznacz p ∊ R dla którego suma sześcianów pierwiastków równania
x
2 + (p − 3) *x +p
2 = 0 jest największa i oblicz jej wartość
x
13 + x
23 = ( x
1 + x
2)[ (x
12 − x
1* x
2 + x
22)
| | −b | | c | |
wzory x1 + x2 = |
| x1 * x2= |
|
|
| | a | | a | |
x
1 + x
2 =−(p−3) x
1 * x
2 = p
2
nie wiem czy dobrze
10 mar 10:18
ICSP: a skąd wiesz, ze równanie
zawsze posiada 2 pierwiastki ?

Reszta
10 mar 10:19
J:
pomijając trafną uwagę ICSP ... potrzebujesz jeszcze: x12 + x22 = ...
10 mar 10:24
Michał: słusznie
x12 + x22 = (x1 +x2)2 − 2x1*x2 = ( −p+3)2 − 2p2 = − p2 − 6p +9n = 0
Δ = 72 √Δ = 6√2
11 mar 19:48
Michał: przepraszam niedokończyłem
p
1 = 3 − 3
√2 p
2 = 3 + 3
√2
| | 3 | |
zapomiałem podać wynik p = − |
| ( x13 + x23) max = 27 ( √2 +1) |
| | 2 | |
11 mar 19:54
Michał: przepraszam niedokończyłem
p
1 = 3 − 3
√2 p
2 = 3 + 3
√2
| | 3 | |
zapomiałem podać wynik p = − |
| ( x13 + x23) max = 27 ( √2 +1) |
| | 2 | |
11 mar 19:54
Michał: dziękuję
skorzystałem z innego postu
11 mar 23:25