matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyć całkę ∫p{1+x^2}
apalis:
potrzebuję pomocy z obliczeniem całki ∫
√
1+x
2
dx próbowałem na różne sposoby, podstawienia np: x=tg(t), dx=1/(cosx)
2
dt, ale kończyło się to też niełatwą całką ∫(1/(cosx)
3
) dx z góry dziękuję z pomoc
10 mar 09:18
J:
podstawienie Eulera t − x =
√
1+x
2
t
2
+1
t
2
+1
√
1+x
2
=
, dx =
dt
2t
2t
2
1
(t
2
+1)
2
.... =
∫
dt
4
t
3
10 mar 09:26