matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Janek:
x+2
∫
√
x
9 mar 23:10
pigor:
..., może np. tak : ∫
√
x+2
x
dx = ∫
√
1+
2
x
dx = |
√
1+
2
x
= t. 1+
2
x
= t
2
⇒
1
2
⇒
2
x
= t
2
−1 ⇒
x
2
=
⇒ x =
⇒
t
2
−1
t
2
−1
−2tdt
−2tdt
t
2
⇒ dx=
= ∫ t
= −2 ∫
dt =
(t
2
−1)
2
(t
2
−1)
2
(t
2
−1)
2
t
2
= −2 ∫
dt = dalej chyba już wiesz ...,
(t
2
−1)
2
9 mar 23:51
Janek:
dzięki
9 mar 23:54