matematykaszkolna.pl
Szeregi Draghan: Szeregi. Kiedy mam szereg naprzemienny ∑n = 1 (−1)n*an, to szereg modułów obejmuje również składnik (−1)n? A wyraz ogólny tego szeregu ∑n = 1 (−1)n*an to tylko składnik an? Bo na ćwiczeniach dziś wszystko mi się pomieszało. Prowadząca zapisała (nie po kolei, ale w jednym zadaniu) takie trzy cosie: (1) ∑n = 1 (−1)n*an (2) Wyraz ogólny dla szeregu (1) to tylko an (to było używane w badaniu zbieżności z tw. Leibniza) (3) szereg modułów dla szeregu (1) to ∑n = 1 |(−1)n*an|
9 mar 22:53
Godzio: Badając bezwzględną zbieżność nakładasz moduł na wszystko (tak jak to zrobiłeś w (3) ). W kryterium Leibniza bada się tylko monotoniczność (a dokładnie malenie) ciągu an (bo wiadomo, że szereg naprzemienny nie będzie monotoniczny)
9 mar 23:47
Draghan: emotka Dziękuję bardzo! emotka Bo myślałem, że coś źle robię, albo że źle rozumiem, albo że źle zanotowałem. ...swoją drogą najbardziej zbiła mnie z tropu chwila: "− no to państwo zapiszą wyraz ogólny szeregu... (...) − ale ma być bez (−1)n"... Bo jak dotąd myślałem, że wyraz ogólny szeregu to wszystko "pod sigmą".
9 mar 23:56
Draghan: Jeszcze trochę niepewności. Opracowuję sobie notatki z wykładu i nie jestem pewien, czy dobrze oznaczam. Znów chodzi o to samo: czy pisać z tą (−1)n. W definicji zbieżności bezwzględnej: "Jeśli szereg modułów jest zbieżny i szereg naprzemienny jest zbieżny, to szereg naprzemienny jest zbieżny bezwzględnie". <− tak nieszczęśnie sobie zanotowałem na wykładzie... Czy tam na czerwono chodzi o zbieżność szeregu z (−1)n, czy bez tego?
10 mar 21:27
Draghan: ...chociaż, jak się nad tym zastanowić... To chyba z tym (−1)n, bo przecież jak wrzucam ten szereg w moduł, to powstaje szereg bez tego składnika... Ale może ktoś potwierdzić?
10 mar 21:29
Godzio: Tak Szereg: ∑(−1)nan Szereg modułów: ∑|(−1)nan| = ∑|an| −− jeśli ten szereg jest zbieżny to szereg naprzemienny również.
10 mar 21:58
Draghan: To już wiem z Twojej pierwszej odpowiedzi. emotka Teraz szło mi o to, czy przy zbieżności bezwzględnej, oprócz szeregu modułów należy zbadać zbieżność szeregu: 1) ∑an czy 2) ∑(−1)nan...? emotka Obstawiam to drugie, ale pewności 100% nie mam.
11 mar 14:13
Godzio: Zbieżność bezwzględna to badanie zbieżności szeregu modułów, które nakładamy na cały ciąg (razem z (−1)n). Jeżeli nie nakładamy modułu to jest to tylko zwykła (warunkowa) zbieżność, a sprawdzamy to w zależności od polecenia. Jeżeli polecenie pyta nas o zbieżność bezwzględną, to warunkowa nas nie interesuje. Pamiętaj, że zbieżność bezwzględna implikuje warunkową emotka
11 mar 23:22
Draghan: Hmmm... To w takim razie po co mi definicja z 10.03 21.27? No ale okej, już wiem, co chciałem wiedzieć. emotka Dziękuję po raz kolejny. emotka
11 mar 23:31
Godzio: Nie mam pojęcia. Jeśli szereg modułów jest zbieżny to szereg naprzemienny też jest zbieżny
11 mar 23:35
Draghan: To było twierdzenie (chyba), a była też właśnie tamta definicja. Na wykładzie podana. Więc zanotowałem, myślałem że to Bardzo−Ważna−Sprawa.
11 mar 23:43