Szeregi
Draghan: Szeregi.
Kiedy mam szereg naprzemienny ∑∞n = 1 (−1)n*an, to szereg modułów obejmuje
również składnik (−1)n?
A wyraz ogólny tego szeregu ∑∞n = 1 (−1)n*an to tylko składnik an?
Bo na ćwiczeniach dziś wszystko mi się pomieszało. Prowadząca zapisała (nie po kolei, ale w
jednym zadaniu) takie trzy cosie:
(1) ∑∞n = 1 (−1)n*an
(2) Wyraz ogólny dla szeregu (1) to tylko an (to było używane w badaniu zbieżności z tw.
Leibniza)
(3) szereg modułów dla szeregu (1) to ∑∞n = 1 |(−1)n*an|
9 mar 22:53
Godzio:
Badając bezwzględną zbieżność nakładasz moduł na wszystko (tak jak to zrobiłeś w (3) ).
W kryterium Leibniza bada się tylko monotoniczność (a dokładnie malenie) ciągu an (bo wiadomo,
że szereg naprzemienny nie będzie monotoniczny)
9 mar 23:47
Draghan: 
Dziękuję bardzo!

Bo myślałem, że coś źle robię, albo że źle rozumiem, albo że źle
zanotowałem.

...swoją drogą najbardziej zbiła mnie z tropu chwila:
"− no to państwo zapiszą wyraz ogólny szeregu...
(...)
− ale ma być bez (−1)
n"... Bo jak dotąd myślałem, że wyraz ogólny szeregu to wszystko "pod
sigmą".
9 mar 23:56
Draghan: Jeszcze trochę niepewności. Opracowuję sobie notatki z wykładu i nie jestem pewien, czy dobrze
oznaczam. Znów chodzi o to samo: czy pisać z tą (−1)
n.
W definicji zbieżności bezwzględnej:
"Jeśli szereg modułów jest zbieżny i
szereg naprzemienny jest zbieżny, to szereg
naprzemienny jest zbieżny bezwzględnie". <− tak nieszczęśnie sobie zanotowałem na wykładzie...
Czy tam na
czerwono chodzi o zbieżność szeregu z (−1)
n, czy bez tego?
10 mar 21:27
Draghan: ...chociaż, jak się nad tym zastanowić... To chyba z tym (−1)
n, bo przecież jak wrzucam ten
szereg w moduł, to powstaje szereg bez tego składnika...
Ale może ktoś potwierdzić?
10 mar 21:29
Godzio:
Tak
Szereg: ∑(−1)nan
Szereg modułów: ∑|(−1)nan| = ∑|an| −− jeśli ten szereg jest zbieżny to szereg naprzemienny
również.
10 mar 21:58
Draghan: To już wiem z Twojej pierwszej odpowiedzi.

Teraz szło mi o to, czy
przy
zbieżności bezwzględnej,
oprócz szeregu modułów należy zbadać zbieżność szeregu:
1) ∑a
n
czy
2) ∑(−1)
na
n...?

Obstawiam to drugie, ale pewności 100% nie mam.
11 mar 14:13
Godzio:
Zbieżność bezwzględna to badanie zbieżności szeregu modułów, które nakładamy na cały ciąg
(razem z (−1)
n). Jeżeli nie nakładamy modułu to jest to tylko zwykła (warunkowa) zbieżność, a
sprawdzamy to w zależności od polecenia. Jeżeli polecenie pyta nas o zbieżność bezwzględną, to
warunkowa nas nie interesuje. Pamiętaj, że zbieżność bezwzględna implikuje warunkową
11 mar 23:22
Draghan: Hmmm... To w takim razie po co mi definicja z 10.03 21.27?

No ale okej, już wiem, co chciałem wiedzieć.

Dziękuję po raz kolejny.
11 mar 23:31
Godzio:
Nie mam pojęcia. Jeśli szereg modułów jest zbieżny to szereg naprzemienny też jest zbieżny
11 mar 23:35
Draghan: To było twierdzenie (chyba), a była też właśnie tamta definicja. Na wykładzie podana. Więc
zanotowałem, myślałem że to Bardzo−Ważna−Sprawa.
11 mar 23:43