stereometria
piotr: promień podstawy stożka jest 2 razy dłuższy od promienia kuli wpisanej w ten stożek .oblicz
cosinus kąta rozwarcia stożka .wytłumaczy mi ktoś?
9 mar 22:52
piotr: hallo?
9 mar 22:59
piotr: wie ktoś coś ?
9 mar 23:10
piotr: ?
9 mar 23:18
piotr: ?
9 mar 23:28
Janek191::

α = 2 β
y = 1 i x = 2
r
2 = x
2 + y
2 = 2
2 + 1
2 = 5
r =
√5
więc
zatem
| | 4 | | 8 | | 5 | | 3 | |
cos α = cos 2β = 2 cos2 β − 1 = 2* |
| − 1 = |
| − |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
=================
10 mar 00:15
Janek191::

Źle !
oraz
( 2 x − r)
2 = r
2 + x
2
4 x
2 − 4 xr + r
2 = r
2 + x
2
3 x
2 = 4 x r / : x
3 x = 4 r
więc
więc
| | 16 | | 16 | | 25 | | 9 | |
cos α = cos 2 β = cos2β − 1 = |
| − 1 = |
| − |
| = − |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | | 25 | |
==================
α = 2 β
10 mar 00:46
piotr: oboje macie błędną odpowiedz.
powinno wyjść 7/25
tylko jak do tego dojść .
10 mar 08:38
piotr: ?
10 mar 09:40
piotr: ?
10 mar 10:48
Janek191::
Błędnie napisałem wzór na cos 2β
Powinno być
| | 16 | | 25 | | 32 | | 25 | | 7 | |
cos α = cos 2β = 2 cos2β − 1 = 2* |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | | 25 | | 25 | |
10 mar 12:30