wyznacz wartość parametru p tak aby reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumia
Aniania: Wyznacz wartość parametru p tak aby reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian q była równa
r
W(x)=|p|x
3+x
2+|p−1|x+3 Q(x)=x+1 R = 1
zupelnie nie wiem jak się do tego zabrać

Ktoś pomoże?
Wiem, że w(−1)=1
wychodzi mi −|p|−|p−1|=−3
Ale co dalej
pigor: ..., a więc np. tak : z warunków zadania :
W(x)= |p|x
3+x
2+|p−1|x+3= (x+1)P(x)+1 i W(−1)=1 ⇒
⇔ W(−1)= −|p|+1−|p−1|+3= 0* P(−1)+1 ⇒ −|p|−|p−1|+4= 1 ⇔
⇔
|p|+|p−1|= 3, a teraz baw się przedziałami, lub na osi Op taka suma
odległości p od 0 i 1 jest równa 3 ⇔
p= −1 v
p=2 ⇔
p∊{−1,2}.