konkurs klasa 1
Marek: Mam takie zadania z konkursu i nie wiem jak się zabrać:
| | 20152 + 2016 | |
1. Liczba |
| jest.... |
| | 20162 − 2015 | |
2. ile rozwiązań w zbiorze liczb naturalnych ma równanie x
2 − y
2 = 2015 ?
9 mar 22:35
Eta:
1/
mianownik : (2015+1)
2−2015= 2015
2+2*2015+1−2015= 2015
2+2015+1=2015
2+2016
9 mar 22:39
Qulka:
(x−y)(x+y) = 5•13•31
9 mar 22:44
Qulka: jest 16 rozwiązań
9 mar 22:45
Eta:
(x−y)(x+y)= 1*2015=5*403=65*31=155*13
9 mar 22:46
Marek: odpowiedzi do drugiego to 1,2,3,4 lub nieskończenie wiele ?
9 mar 22:48
Marek: i takie samo jest z plusem x2 + y2 = 2015
9 mar 22:48
Marek: Dziękuję za pomoc
9 mar 23:01
Metis: Zadania z konkursu
PanGea 
Pierwsze za pomocą literek.
W drugim zaznaczyłem 2 i chyba jest okey.
9 mar 23:02
Qulka: aaaa bo w całkowitych jest 16 .. bez ujemnych to tylko 4
9 mar 23:03
Eta:
9 mar 23:04
Metis: Czyli mam źle
9 mar 23:05
Eta:
Jak widać
9 mar 23:06
Marek: Dokładnie, nie wiecie czy gdzieś sa umieszczane do nich rozwiązania bo pierwszy raz się
spotykam ?
9 mar 23:16
Metis: Nie ma rozwiązań
9 mar 23:30